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Employer Identification Number: 91-1471384
Key District: Los Angeles
Accounting Period Ending: December 31
Foundatiaon Status Classificatiosn: 509(a) /1) &
170(b) (1) (A) (v1)
Effective Date of Ruling: October 30, 1990
Advance Ruling Period Begins: October 30, 1990
Advance Ruling Period Ends: December 31, 1994

Form 990 Requilired: Yes

Dear Applicant:

Based on infeormation supplied, and assuming your operations
will be as stated in your application for recognition of
exemption, we have determined you are exempt from federal income
tax under section 501(a) of the Internal Revenue Code as an
organization described in section 501(c) (3) effective on the date
shown above.

Section 508 (a) (2) of the Internal Revenue Code states that
an organization organized after October 9, 1969, shall nct be
treated as an organization described in section 501(c) {(3) for any
period before giving notice that it is applying for recognition
of exempt status, 1f such notice is given after the time
prescribed in the regulations. -

Section 1.508-1(a)(2) (1) of the Income Tax Regulations
states that an organization seeking exemption under section
501(c) (3) of the Code must file the notice described 1n section
508 (a) within 15 months from the end of the month i1n which the
organization was organized. Such notice is filed by submitting a
properly completed and executed Form 1023, exemption application,
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with the key District Director.

Our records indicate that your notice was filed with the
Internal Revenue Service on October 30, 1990, which 1s more than
15 months from the end of the month in which you were organized.
Therefore, the provisions of section 508(a) (2) of the Code are
applicable to you. Thus, your exempt status under section
501(c) (3) of the Code is effective beginning on the date shown
above, which is the date your Form 1023 was filed with the
Internal Revenue Service.

Because you are being treated as a newly created organization,
we are not now making a final determination of your foundation
status under Code section 509(a). However, we have determined
that you can reasonably be expected to be a publicly supported
organization described in the sections shown above.

Accordingly, you will be treated as a publicly supported
organization, and not as a private foundation, during the advance
ruling period. This advance ruling period begins on the date you
were organlized and ends on the date shown above.

Before the end of your advance ruling period, you will be
asked to furnish to your key District Director information needed
to determine whether you have met the requirements of the
applicable support test during the advance ruling period. If you
establish that you have been a publicly supported organization,

vou will be classified as a section 509(a) (1) or 509(a) (2)
organization as long as you continue to meet the requirements of

the applicable support test. If you do not meet the public
support requirements during the advance ruling period you will be
classified as a private foundation for future periods. Also, 1f
yvou are classified as a private foundation. vou will be treated
as a private foundation from the effective date of your exemption
for purposes of section 4940, which imposes an exclse tax on your
net investment income, and section 507(d), which defines, 1in the
event of termination of status, the aggregate tax benefit derived
from tax exemption as a section 501(c) (3) organization.

If your sources of support, or your purposes, character, or
method of operation change, please let your key district know so
that office can consider the effect of the change on your exempt
status and foundation status. In the case of an amended document
or bylaws, please send a copy of the amended document or bylaws
to your key district. Also, you should inform your key District

Director of all changes in your name or address.

As of January 1, 1984, you are liable for taxes under the
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Federal Insurance Contributions Act (social security taxes) on
remuneration of $100 or more you pay to each of your employees
during a calendar year. You are not liable for the tax imposed

under the Federal Unemployment Tax Act (FUTA).

Since you are not a private foundation, you are not subject
to the excise taxes under Chapter 42 of the Code. However, you
are not automatically exempt from other federal excise taxes. If
you have any questions about excise, employment, or other federal
taxes, please contact your key District Director.

Contributions made to you before October 30, 1990, are not
deductible under section 170 of the Code. Donors may deduct
contributions to you as provided in section 170 1f made on or
after October 30, 1990. Bequests, legacies, devises, transfers,
or gifts to you or for your use made on or after October 30, 1990,
are deductible for federal estate and gift tax purposes 1if they
meet the applicable provisions of sections 2055, 2106, and 2522.

If your organization conducts fund-raising events such as
benefit dinners, auctions, membership drives, etc., where
something of value is received in return for contributions, you
can help your donors avoid difficulties with their income tax
returns by assisting them in determining the proper tax treatment
of their contributions. To do this you should, 1in advance of the
event, determine the fair market value of the benefit received
and state it in your fund-raising materials such as solicitations,
tickets, and receipts 1in such a way that your donors can
determine how much is deductible and how much is not. To assist
vou in this, the Service has issued Publication 1391,
Deductibility of Payments Made to Organizations Conducting Fund-
Raising Events. You may obtain copies of Publication 1391 from

your key district office.

Donors (including private foundations) may rely on this
ruling unless the Internal Revenue Service publishes notice to
the contrary. However, if you lose your 509(a) status as shown
above, donors (other than private foundations) may not rely on
the classification shown above if they were in part responsible
for, or were aware of, the act that resulted in your loss of such
status, or they acquired knowledge that the Internal Revenue
Service had given notice that you would be removed from that
classification. Private foundations may rely on the classification

as long as you were not directly or i1ndirectly controlled by
them or by disgualified persons with respect to them. However,
private foundations may not rely on the classification shown
above 1f they acquired knowledge that the Internal Revenue
Service had given notice that you would be removed from that
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classification.

In the heading of this letter we have indicated whether you
must file Form 990, Return of Organization Exempt from Income
Tax. If Yes 1s 1ndicated, you are required to file Form 990 only
if your gross receipts each year are normally more than $25,000.
If your gross recelpts each year are not normally more than
$25,000, we ask that you establish that you are not required to
file Form 990 by completing Part I of that Form for your first
vear. Thereafter, you will not be required to file a return until
your gross recelpts excaad the $25,000 mininum. For guidance 1n
determining 1f your gross receipts are "normally" not more than
the $25,000 1limit, see the instructions for the Form 990. If a
return 1s required, 1t must be filed by the 15th day of the fifth
month after the end of your annual accounting period. A penalty
of $10 a day 1s charged when a return is filed late, unless there
is reasonable cause for the delay. The maximum penalty charged
cannot exceed $5,000 or 5 percent of your gross receipts for the
year, whichever 1s less. This penalty may also be charged 1if a
return 1s not complete, so please be sure your return 1s complete
before you file 1it.

You are required to make your annual return availlable for
public inspection for three years after the return 1is due. You
are also required to make available a copy of your exemption
application, and supporting documents, and this exemption letter.
Faillure to make these documents available for public inspection
may subject you to a penalty of $10 per day for each day there 1is
a failure to comply (up to a maximum of $5,000 in the case of an
annual return). See Internal Revenue Service Notice 88-120,
1988-2 C.B. 454, for additional information.

You are not required to file federal income tax returns
unless you are subject to the tax on unrelated business income
under section 511 of the Code. If you are subject to this tayk,
you must file an l1ncome tax return on Form 990-T, Exempt
Organization Business Income Tax Return. In this letter we are
not determining whether any of your present or proposed activities
are unrelated trade or business as defined in section 513

of the Code.

You have the right to protest our ruling in regard to your
effective date of exemption if you believe it 1is 1ncorrect. To
protest, you should submit a statement of your views, with a full
explanation of your reasoning. This statement must be submitted
within 30 days of the date of this letter and must be signed by
one of your officers. You also have a right to a conference 1n
this office after your statement is submitted. If you want a
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conference, you must request it when you file your protest
statement. If you are to be represented by someone who 1s not
one of your officers, he/she must file a proper power of attorney
and otherwise qualify under our Conference and Practice

Reguirements.

If you do not protest this proposed ruling in a timely
manner, it will be considered by the Internal Revenue Service as
a failure to exhaust available administrative remedies. Section
7428 (b) (2) of the Code provides, 1n part, that a declaratory
judgment or decree under this section shall nct be iscued in any
proceeding unless the United States Tax Court, the United States
Claims Court, or the District Court of the Unlted States for the
District of Columbia determines that the organization involved
has exhausted administrative remedies available to it within the

Internal Revenue Service.

You need an employer identification number even 1f you have
no employees. Please use that number on all returns you file and
in all correspondence with the Internal Revenue Service.

Because this letter could help resolve any questions about
vour exempt status and foundation status, you should keep it 1in

your permanent records.

If you have any questions about this ruling, please contact
the person whose name and telephone number are shown in the
heading of this letter.

If we do not hear from you within 30 days, this ruling will
become final and copies will be forwarded to your key District
Director. Thereafter, if you have any questions about your
federal income tax status, including uestions concerning
reporting requirements, please contact your key District
Director.

Sincerely yours,

;ff&%anne S. Ge“say f

jf /Chief, Exempt Orgarizations
- Rulings Branch 2




